Portvinslagrad whiskey i exklusivt släpp från irländska Teeling

Den 16 februari släpps Teeling Brabazon Series 2 Limited Edition på Systembolaget i begränsad upplaga. Med Teeling Brabazon Series 2 har man skapat en häftig maltwhiskey med hjälp av olika typer av portvinslagring. Alkoholhalten ligger på 49,5% och man har totalt använt 6 speciellt utvalda fat som tidigare lagrat Tawny Port, Ruby Port och vitt portvin. Äldsta ingående whiskey är 16 år och den yngsta är lagrad 8 år. Pris 799kr. Nr. 40192.

Den första Teeling Brabazon 1 lagrad på sherryfat belv en riktig succé och totalt kom 600 flaskor till Sverige. Denna gång har upplagan höjts till totalt 1200 flaskor.

Whiskeyn är inte kylfiltrerad, precis som all whiskey från Teeling – The Spirit of Dublin.

Fatlagring i detalj:

  • 10% single malt whiskey lagrad på fat sedan 2005 (12 YO). Initialt har whiskeyn lagrats på bourbonfat och sedan har den whiskeyn fått en finish på Tawny Port fat under 2 år.
  • 12,5% single malt whiskey som helt och hållet lagrats på vita portvinsfat sedan 2005 (12 år)
  • 12,5% single malt whiskey som helt och hållet lagrats på vita portvinsfat sedan 2002 (15 år)
  • 20% single malt whiskey som helt och hållet lagrats på Ruby portvinsfat sedan 2009 (8 år)
  • 20% single malt whiskey som helt och hållet lagrats på Ruby portvinsfat sedan 2007 (10 år)
  • 25% single malt whiskey som helt och hållet lagrats på Ruby portvinsfat sedan 2001 (16 år)

Doft: Len men aromatisk doft av nybakat fruktbröd, aprikoser, jordgubbssylt, färska fikon och honung.
Smak: Len men väldigt fyllig whiskey. Frukttonerna är friska och livliga med en utsökt smak av jordgubbgräddstårta som backas upp av whiskeyns maltighet samt vanilj och torkad frukt.
Finish: Torrare avslutning med kryddig ekfatskarraktär, taniner och exotisk frukt.

 

The Brabazons

Familjen Teeling har skapat whiskey sedan 1782. 2015 återvände man till sina rötter i Liberty-området och Newmarket i hjärtat av Dublin. Det finns en annan familj som också är synonymt med området kring Newmarket. Mellan 1500-talet och 1800-talet dominerade familjen Brabazon över detta område i Dublin och det var William Brabazon, the third Earl of Meath, som fick rätten att etablera den stora handelsplatsen Newmarket. Området blev snabbt en traditionell och industriell förort fullt av bryggerier, destillerier och handel av olik jordbruksprodukter. Den kommersiella karaktären lockade generationer av hantverkare till området, inklusive Walter Teeling, som 1782 byggde det första Teelingdestilleriet i Newmarket.

Teeling Brabazon Series I är en hyllning till familjen Brabazon.

Fakta om Teeling Irish Whiskey Destillery:

The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest omtalade destilleri just nu.

Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri. Här har man byggt upp ett nytt craft destilleri från grunden med målet att skapa fantastisk whiskey och att återuppliva arvet från tiden då Irländsk whiskey var som bäst.

The Teeling Whiskey Company är Irlands ledande, familjeägda och oberoende whiskeyproducent och har fått otroligt fina recensioner för sin whiskey på flertalet internationella whiskytävlingar.