Teeling Sommelier Selection 4 Recioto Cask, irländsk prestigewhisky i en italiensk kärlekshistoria

Lagom till vårens antågande med spirande känslor så släpper The Teeling Whiskey Company Teeling Sommelier Selection 4 Recioto Cask på Systembolaget, en hyllning och kärleksförklaring till Italien och dessertvinet Recioto från vackra Veneto. Teeling Sommelier Selection 4 Recioto Cask, 46%, 700 ml, art. nr. 4110901, 499 kr, lanseras den 25/3 om endast 1200 flaskor.

Precis som Shakespeares Romeo och Julia har Veneto i nordöstra Italien som bakgrund för sin eviga kärlekshistoria så har även denna högklassiga whiskey fått inspiration från samma plats. Sedan lång tid tillbaka odlas druvor i Veneto som man efter skörd låter torka på halm för att sedan pressas till vin, denna metod som kallas passito används på samma sätt för att göra områdets prestigestil av vin nämligen Amarone. Recioto görs på samma sätt, medan en Amarone är torr är Recioto söt. Det är på dessa fat som man låtit Teeling Sommelier Selection 4 Recioto Cask få sin slutlagring på.

Resultatet blir en mycket uppfriskande whiskey med toner av svarta vinbär och en distinkt kryddig elegans av torkad frukt och solmogna druvor och bär. Eller som Romeo skulle beskrivit det: -Julia är solen!

Teeling Sommelier Selection 4 Recioto Cask är den senaste utgåvan i Teelings mycket uppskattade Sommelier Selection serie där man fokuserar på fat från prestigefulla områden världen över. Denna whiskey gör sig bra till bland annat choklad eller nötdesserter men självklart även i eget majestät.

Doft: Röda frukter och bär, persika med elegant kryddighet.

Smak: Balanserat fruktigt med tydliga vinösa söta toner.

Avslut: Chokladdoppade mogna körsbär med tydlig sötma.

Produktinformation: Teeling Sommelier Selection 4 Recioto Cask

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 46%

Pris: 499 kr

SB artnr: 4110901

Lansering: 25 mars 2022

 

The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest intressanta destilleri just nu.

Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri.