Teeling Single Grain 13 Years Old, buteljerad irländsk whiskeyevolution med rejält bett.

Hos Teeling Distillery i Dublin jobbar man ständigt med utvecklandet av irländsk whiskey och nu får vi i Sverige chansen att prova ett av de senaste lanserade projekten nämligen: Teeling Single Grain 13 Years Old som finns på hyllorna hos Systembolaget från och med 18 mars 2022. Teeling Single Grain 13 Years Old, 700 ml, 50%, 899 kr, art. nr. 4111501.

Ända sedan den första cellen delade sig har naturen och i slutändan människan sökt efter förbättring och utveckling, och som en del i detta uppfann människan destillationskonsten och således skapades till slut whiskey. Många är vi som vill kalla denna ädla dryck för skapelsens krona men jakten på perfektion och drivandet av whiskeyns evolution får dock aldrig upphöra. Hos Teeling Distillery i Dublin har man ständigt hörsammat detta och de har utveckling i sitt DNA.

Som ett steg i denna utforskning av whiskey har Teeling skapat Teeling Single Grain 13 Years Old, vilket är just ett mycket lyckat experiment med en traditionell bas väl rotad i den irländska whiskeystilen. Med en bas på 95% majs och 5% mältat korn som sedan trippeldestillerats lades sedermera detta destillat på först ex-bourbonfat i 9 år för att sedan få sin slutlagring under ytterligare 4 år på fat som tidigare innehållit bordeauxvin från prestigevingårdar i Frankrike. Som vanligt hos Teeling så har whiskeyn inte kylfiltrerats och håller en alkoholhalt på kraftfulla 50%.

Resultatet är en mycket kraftfull men välbalanserad single grain whiskey med toner av kanel, solvarma jordgubbar och harmoniska tanniner. Dess höga ålder på 13 år gör denna whiskey till ett av Teelings längsta grain whiskeyprojekt och en mycket intressant whiskey från den gröna ön.

Doft: Rosvatten, mogna körsbär och kryddig kanel.

Smak: Solmogna frukter och jordgubbskompott, vanilj samt persika med inslag av honung.

Avslutning: Lång kryddigt avslut med torra tanniner samt mjuka varma ektoner.

Produktinformation: Teeling Single Grain 13 Years Old

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 50%

Pris: 899 kr

SB artnr: 411150

Lansering: 18/3 2022

The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest intressanta destilleri just nu.

Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri.