Innis & Gunn firar 15 år och lanserar unik jubileumsöl

Skotska craftbryggeriet Innis & Gunn bjuder in svenska ölfantaster att delta i firandet av sitt 15-årsjubileum genom lanseringen av sin första ekfatslagrade Double IPA. Innis & Gunn har stolt tilldelat den limiterade jubileumsölen namnet ”15” för att hylla den nya mark som brutits av bryggeriet sedan starten 2003.

Innis & Gunn har sedan märket kom till av en slump legat i framkanten inom smaksättning av öl genom lagring på ekfat – Barrel Ageing. Experimenterandet med olika ölstilar och lagring på olika typer av ekfat har levererat massor med spännande smakupplevelser under 15 framgångsrika år.

– 2018 markerar vårt 15-årsjubileum och jag ville skapa något speciellt som tack till våra fans. Jag startade Innis & Gunn då jag genom en slump upptäckte de otroliga smaker som lagring på ekfat ger och jag fortsätter att inspireras av detta varje dag. Upptäckten gav oss vår första öl Innis & Gunn Original Barrel Aged Beer. Genom att kombinera allt jag älskar och har lärt mig inom ölbryggning blir ”15” Innis & Gunns första Barrel Aged Double IPA, berättar Dougal ”Gunn” Sharp grundare och bryggmästare på Innis & Gunn.

”15” är en ekfatslagrad Double IPA som lagrats under flera månader på speciellt utvalda whiskyfat från de skotska högländerna. Tidigare har faten lagrat exklusiv maltwhisky under 15 år. Ölen har en alkoholhalt på 7,4%, är gyllene i färgen, har kryddiga aromer från whiskyfaten och massor med fruktiga humletoner. ”15” är komplex men balanserad med smaker av ek, malt, tropisk frukt och vaniljsötma. Avslutningen dröjer sig kvar länge och väl i munnhålan.

– Vi hoppas att svenska fans kommer att älska balansen mellan de djupa och lena smaker som whiskyfatetslagringen ger och den kraftfull humlekaraktär på ”15” lika mycket som jag och jag höjer glaset till våra svenska vänner för 15 nya spännande år, avslutar Dougal.

Innis & Gunn ”15” släpps i en begränsad upplaga om 35 000 flaskor på Systembolaget fredagen den 5 oktober.

Innis & Gunn ”15” på Systembolaget.

Innis & Gunn ”15” Barrel-Aged Double IPA

Artikelnummer: 11757-03
Format: 33 cl glasflaska i exklusiv presentförpackning
Alkoholhalt: 7.4%
Malt: Pale, Vienna Malt
Humle: Hercules, Citra, Mosaic, Simcoe och Loral
Pris: 35,90 kr
Antal flaskor: 35 000

Innis & Gunn är ett av Skottlands mest framgångsrika craftbryggerier och sålde över 27 miljoner flaskor i över 30 länder under 2017. Grundaren och bryggmästaren Dougal ”Gunn” Sharp är en pionjär inom ekfatslagrad öl. Innis & Gunn använder sig av två olika tekniker för ekfatslagring; både den traditionella ”beer into barrel”-tekniken där öl lagras i ekfaten och deras nya innovativa metod ”barrel into beer” som Dougal Gunn Sharp själv utvecklat och där faten delas i mindre bitar och lagras i ölen.

Sverige var en av Innis & Gunns första exportmarknader och den första flaskan såldes på Systembolaget för drygt 13 år sedan. Märket var därmed väldigt tidiga att lansera hantverksöl i Sverige, en marknad som nu på många sätt leder och sätter nya trender inom öltillverkning.