Nada Guiseppe

Nada Guiseppe är baserat i Treviso, i provinsen Cuneo i regionen Piemonte, en av de fyra byarna i Langhe där Barbaresco produceras.

År 1900 flyttade Antonio Nada, ursprungligen från Trezzo Tinella, till Treiso, ett historiskt känt område frö tillverkning av Barbaresco. Vingården har ägts av familjen Nada i över 120 år. Det nuvarande företaget Nada Giuseppe hette tidigare ”Nada Antonio and Son”.

Tidigare hade vinodling och vinframställning en helt annan karaktär än det har nu. Fattigdom och bristen på tekniska medel gjorde livet svårt och tröttsamt under hela krigsperioden.

På 1950/1960-talet började man fokusera på vinodling med huvudodlingen av Nebbiolo och dess vinifiering för att producera den första Barbaresco som erkändes som en DOC redan 1963.

Kort därefter, 1968, köpte familjen Nada en del mark i orten Marcarini, ett annat viktigt geografiskt område för vinodling. Där byggde familjen ett nytt hus och en vinkällare.

Från 1990 blev Barbarescovinerna mer och mer kända och hyllade. På 1970-talet var familjen Nada bland de första producenterna som buteljerade viner på Albeisa-flaskor, den traditionella flaskan från Alba av hög kvalitet. Nada Giuseppe var också en av de första producenterna i Barbaresco-området som konverterade till ekologiskt jordbruk 2014, och blev certifierad 2017.