Premiär för Koge’s Choice – framröstad av tusentals svenska ölälskare.

Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling Imagine & Gunn efter att ha blivit framröstad av tusentals svenska ölentusiaster. Årets vinnare blev Stefan ”Koge” Skogh från Strängnäs som charmade juryn med en kolsvart stout lagrad på ekfat och smaksatt med ingefära, kanel och smulade pepparkakor från den svenska pepparkaksbagaren Gille. Innis & Gunn Koge’s Choice släpps i en begränsad upplaga av 40.000 flaskor. Pris 29,90 kr. Artikelnummer 1172003.

Tävlingen Imagine & Gunn grundades av det skotska hantverksbryggeriet Innis & Gunn som vill dela sin passion med andra ölälskare runt om i landet och ge dem möjligheten att själva få vara med och skapa sin egen öl. Sedan tävlingen startade har deltagandet ökat för varje år och gett upphov till många nya och spännande smaker.

Inför årets omgång skickade över 300 ölälskare in sina bidrag efter att ha fått kreativ frihet gällande smaksättning, hur ölen skulle bryggas samt hur den skulle lagras på ekfat. Nio förslag valdes ut av en jury från bryggeriet och vinnarölen röstades sedan fram efter en öppen omröstning på Facebook med nära 5000 deltagare. Vinnarbidraget ”Koge’s Choice” är en kolsvart stout lagrad på ekfat som tidigare lagrat brandy. Den är smaksatt med ingefära, kanel och smulade pepparkakor från den svenska pepparkaksbagaren Gillebagaren. En helt unik öl med starka associationer till svensk jul.

Dougal Sharp och Stefan ”Koge” Skogh

– Jag trodde att min kunskap kring det svenska köket och dess traditioner var relativt stor men jag hade aldrig hört talas om, eller smakat klassiska svenska pepparkakor innan jag fick se tävlingsbidraget från Stefan Koge vars idé var att brygga öl med pepparkakor, förklarar Dougal Sharp.

– Varje år har jag fått följa med in i våra fans fantasi som har visat sig ha de mest briljanta idéerna kring nya smaksättningar. Ölen som vi skapade med Stefans recept är fantastiskt. En kraftfull stout med smak av mörk choklad, ett par stänk av ingefära och så pepparkakornas varma kryddsammansättning som gör ölen till något helt unikt. Eftersmaken är och eldig och kryddig med tydligt eftertryck från brandyfaten som produkten lagrats på. Det här är en öl jag vill dricka på julafton, säger Dougal.

Stefan Skogh från Strängnäs i Södermanland är 52 år och har ett stort ölintresse som vuxit alltmer under de senaste 25 åren. När han inte arbetar som murare spenderar han stor del av sin fritid med att brygga eget öl och han är dessutom medlem i Mälardalens Brewing Company. I somras fick Stefan resa till Innis & Gunns Bryggeri i Perth i Skottland. Tillsammans med den legendariska bryggmästaren Douglas Gunn Sharp och hans team fick Stefan vara med och utforma receptet, brygga ölen och skapa förpackningen som nu bär hans namn.

– Jag är otroligt nöjd med mitt recept och över att jag blev framröstad som vinnare. Jag har ett mycket stort öl-intresse själv och att då delta i Imagine & Gunn och sen träffa Dougal Sharp på Innis & Gunns bryggeri har varit en helt fantastisk upplevelse, berättar Stefan.

Den senaste vinnarölen ”Mika’s choice” från Imagine & Gunn lanserades under 2017 och blev omåttligt populär. Årets segrande bidrag lanseras i en limiterad upplaga om 40 000 flaskor på Systembolaget och kommer att säljas i hela Sverige.

Koge’s Choice – Brandy Barrel Pepparkakor Stout

Pris: 29,90 SEK
Artikelnummer: 11720-03
Alkoholhalt: 7,6%
Lansering: 7 december 2018