Premiär för stilen Old Tom Gin på Systembolaget – Langley’s Old Tom gin släpps 1 juni i fast sortiment

Gin har seglat upp som en glödhet trend de senaste åren och drivs av cocktailscenen som blandar riktigt bra drinkar på denna urtypiska kryddade spritsort. Nu utökar Systembolaget sitt utbud och lanserar sin första gin i stilen Old Tom. Old Tom Gin är något sötare än den klassiska London Dry Gin och blev mycket populär under 1700-talet i England men i modern tid har denna gin-typ nästan glömts bort och få märken erbjuder Old Tom. Men stilen upplever en revival inom ”Craft Cocktail”-scenen och är ett måste för en bartender. Langley’s Old Tom Gin har premiär på Systembolaget 1 juni och kostar 259 kr för 70 cl. Nr 33901.

När Systembolaget skulle utöka och bredda sitt sortiment av olika gin-stilar och lansera en Old Tom Gin så föll valet på Langley´s. Langley´s Old Tom Gin vann i Systembolagets tuffa smakpanel för sin perfekta smakprofil på denna urgamla gin-typ.

Langley´s är ett nytt ginmärke inom craft-destillery-scenen. Märket släppte sin första Gin 2013 och så sent som 2016 lanserades Langley´s Old Tom Gin. Succén har inte låtit vänta på sig och 2018 vann Langley’s Old Tom Gin silver vid den internationella dryckestävlingen WORLD GIN AWARDS.

Receptet till Langley’s Old Tom Gin är baserat på ett gammalt recept från 1891. Detta är en gin av hög kvalité som levererar smaker och hemligheter från en svunnen tid. Ginen är något sötare än klassisk London Dry Gin och har en rundare och djupare smakprofil.

Old Tom Gin är en hörnsten i den klassiska drinken Tom Collins men funkar även extremt bra i en klassisk gin-tonic och ger då en något sötare och djupare smakprofil åt kanske världens mest druckna drink.

Tom Collins

Tom Collins, drinkrecept:

Fyll ett snyggt glas med is. Häll i 50 ml Langley’s Old Tom, 20 ml färskpressad citronjuice, 10 ml sockerlag och toppa upp med sodavatten. Rör om och dekorera med en citronskiva. Servera och njut.

Smak: Tydlig ton av enbär med inslag av fänkål, muskotnöt, citronskal och koriander som utvecklas till en mjuk och söt finish som stannar länge i munnen. Smaken är lite mer intensiv och sötare än en klassiks London Dry Gin.

Namnet Old Tom Gin härstammar ur förbudstider

Under 1700-talet var försäljning av gin förbjudet i London. Följaktligen gick produktionen under jord och ginälskare som ville dricka den klassiska drycken fick hålla utkik efter en träplatta på väggen i puben. Träplattan bar en bild av en ökänd svart katt (Old Tom). Man betalade, viskade ett lösenord och vips rann en shot av gin ut ur ett rör under kattens tass.

Langley’s Old Tom Gin