Oktoberfest – sexton dagar i ölets tecken.

Oktoberfest är en traditionell tysk ölfestival som hålls en gång om året i staden München. Man börjar firandet sexton dagar före den första söndagen i oktober och dricker mängder med öl. 2012 drack tyskarna i München inte mindre än 3,6 miljoner liter öl. Oktoberfest firas på många ställen runt om i världen.

Oktoberfest arrangerades första gången 1810 i München och anses av vissa vara världens största folkfest. Festligheterna hålls på en plats som heter Theresienwiese i München. Platsen har fått sitt namn av Therese av Sachsen-Hildburghausen som år 1810 gift sig med den bayerska kronprinsen Ludwig. Bröllopet firades ordentligt på en äng utanför stadsportarna som senare blev Theresienwiese och det är det firandet som blev starten på det som idag är Oktoberfest.

Med anledning av festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl. Ölet, som serveras i en typ av enliterskannor som kallas Maß, är bärnstensfärgat, och smakrikt. Det får bara tillverkas av lokala bryggerier i München. Ölutskänkningen sker i särskilda tält som rymmer upp till tiotusen gäster och kan ta två månader att resa.

Även om Oktoberfesten numera främst förknippas med öl var det först 1880 som stadens myndigheter tillät ölutskänkning i anslutning till festen. Inom några få år hade uppresandet av tillfälliga ölhallar blivit en av festens största attraktioner.

Se vårt tyska ölsortiment.