Premiär för vinnarölen Mika’s Choice

6 oktober lanseras Innis & Gunns Mika’s Choice, vinnarbidraget från öltävlingen Imagine & Gunn. Mika Jeppsson från Sölvesborg deltog i tävlingen Imagine & Gunn för chansen att skapa Sveriges nya unika limiterade öl och vann med en bourbonfatslagrad imperial stout smaksatt med choklad, vanilj och jalapeño. Efter att ha blivit framröstad av flera tusen ölälskare, står det nu klart att det unika vinnande ölet Mika’s Choice från Innis & Gunn kommer lanseras exklusivt på Systembolaget i Sverige i limiterad upplaga om 40 000 flaskor. Mika´s Choice kommer att kosta 29,90 kr på hyllan och säljs i en unik snygg presentförpackning. Nr 11450-03.

Mika Jeppsson från Sölvesborg är vinnaren av det skotska hantverksbryggeriet Innis & Gunns tävling Imagine & Gunn, i vilken över 150 svenska ölälskare deltog med förslag på recept och över 3000 personer var med och röstade fram vinnaren. De tävlande fick fria händer att komma med egna kreativa förslag på vad ölen skulle innehålla och smaka. Efter att juryn utsett sju finalister till en allmän omröstning på Facebook, vann Mika Jeppssons bidrag med mer än en tredjedel av rösterna.

Tävlingen grundades då Innis & Gunn önskade bjuda in ölkännare och hobbybryggare i Sverige att dela deras passion för smak och innovation genom att erbjuda möjligheten att själva få skapa ett öl i Innis & Gunns nya bryggeri i Skottland. Den senaste tävlingen av samma karaktär hölls under 2013 och då Nicholas Karlsson från Färjestaden på Öland med en rökig islaywhiskylagrad och marsalafatslagrad ale .

– Jag och hela mitt bryggarteam har fått massor av inspiration från de fantastiska förslag vi fick in under tävlingen. Ölets många smakmöjligheter är oändliga och genom Imagine & Gunn kan vi tillsammans med ölälskare skapa innovativa, smakrika och okonventionella öl. Mika och jag bryggde ölet tillsammans på The Innis & Gunn Brewery i Skottland och jag är mycket stolt över vad vi lyckats skapa och hoppas att Sveriges ölälskare njuter av ölet lika mycket som vi gjorde av att brygga det. Till årets tävling i höst hoppas vi på många nya kreativa bidrag, säger Dougal Gunn Sharp, grundare och bryggmästare på Innis & Gunn.

Mika’s Choice är fullspäckad av bärnstens- och chokladmalt som ihop med jalapeños ger Mikas imperial stout dess unika karaktär. Vaniljtonerna från fatlagringen, chokladmalten samt hettan från jalapeños skapar ett mycket intressant öl med massor av karaktär. Dougal Sharp är tillsammans med sitt bryggarteam överväldigade av alla fantastiska bidrag som kom in under tävlingens gång och har varit med under hela skapandeprocessen av Mikas dröm-öl. Även Mika var själv på plats och deltog under bryggningen i Innis & Gunns nybyggda bryggeri i Perth och fick traditionsenligt sätta sitt namn på fatet.

– Jag är otroligt nöjd med slutprodukten. Jag har ett mycket stort öl-intresse själv och att då delta i Imagine & Gunn och sen träffa Dougal Sharp på Innis & Gunns bryggeri har varit en helt fantastisk upplevelse. Det ska bli väldigt spännande att se hur mitt öl tas emot när det släpps i oktober, inte minst bland alla de som röstade fram mitt bidrag, säger Mika Jeppsson.

Mika’s Choice kommer även att säljas på pubar runt om i Sverige bland annat samtliga The Bishops Arms. På kommande Öl & Whiskymässan i Stockholm presenteras Mika’s Choice ytterligare av Innis & Gunn i Tomp Beer, Wine and Spirits mässplats där också årets upplaga av 2017 års Imagine & Gunn går av stapeln.

Pris: 29,90 SEK
Artikelnummer: 11450-03
Alkoholhalt: 8 %
Volym: 330 ml
Malt: Extra pale ale, amber, chocolate malts & roast barley
Humle: Challenger and Citra

 

Om Innis & Gunn

Historien om Innis & Gunn började 2002. En världsledande whiskyproducent ville göra en whisky med smak av ale och bryggmästare Dougal Sharp fick uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken var att alen skulle ge faten karaktär som i sin tur skulle ge whiskyn smak av ale under slutlagringen. Whiskyn lanserades och blev snabbt en succé. Flera månader senare och massvis med bortkastad ale senare, får Dougal Sharp höra att de anställda börjat fylla flaskor med alen som tidigare hällts bort. Dougals team hade genom att ta till vara på alet upptäckt ett fantastiskt öl av tidigare ej skådat slag. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer.

Innis & Gunn har sedan 2003 blivit ett av Storbritanniens mest framgångsrika internationella hantverksbryggerier och kontinuerligt kunnat stoltsera med omsättningstillväxt och en omsättning på 14,3 miljoner pund år 2016. År 2016 sålde Innis & Gunn över 27 miljoner flaskor öl globalt.

Innis & Gunn förvärvade sitt första bryggeri i Perth, Skottland i april 2016. Sedan dess har The Innis & Gunn Brewery fördubblat sin kapacitet och fått epitetet bryggeriernas hem för innovation och fat-åldring där nya och spännande öl utvecklas av det högkvalificerade bryggeriet lett av bryggmästaren Dougal Gunn Sharp.

Innis & Gunn har sedan 2003 vunnit en mängd utmärkelser för sitt unika utbud av ekfatslagrad öl. Innis & Gunn finns i över 20 länder och är den näst största leverantören av fatöl inom brittisk export och det mest importerade ale-varumärket i Sverige. Företaget har 50 anställda och är känt för sitt bidrag till öl-industrin genom att vinna IGD Outstanding Small Business of the Year Award 2013 och fått två utmärkelser i Queen´s Awards för företag inom internationell handel. I år kommer företagets prisbelönta bar- och restaurangkoncept The Beer Kitchen lanseras över hela Storbritannien.