Nyhet – Innis & Gunn släpper nyutvecklad alkoholfri Pale Ale med karaktär på ICA

Det skotska succébryggeriet Innis & Gunn släpper sin första alkoholfria öl. Ölen har anpassats efter kräsna svenska ölälskares smaklökar då Sverige är Innis & Gunn´s tredje största exportmarknad. Innis & None levererar massor av humlekaraktär och smak trots avsaknaden av smakbäraren alkohol, något som i sig var en väldigt viktig och en inte helt enkel utmaning för Sverigekändisen och bryggmästaren Dougal Sharp. Ölen släpps initialt på ICA och kommer senare under hösten även att lanseras på Systembolaget.

Den smått legendariska bryggmästaren Dougal Gunn Sharp som främst gjort sig känd för sina ekfatslagrade och omåttligt populära, smakrika och ofta väldigt alkholstarka Ales har kämpat länge med receptet.

Målet har varit ambitiöst, att skapa en alkoholfri Pale Ale med massor av smak och karaktär trots att den saknar den annars så viktiga och smakbäraren – alkohol.

– Jag älskar öl och har därför haft svårt att förlika mig med tanken att släppa en alkoholfri Innis & Gunn om den inte levererar fullt ut i smak och karaktär! Nu tycker jag att vi har lyckats hitta den rätta stilen.

– Vi har totalt använt 6 olika humlesorter och rakt igenom naturliga råvaror.

– Jag är extremt nöjd med resultatet och hoppas att alla kräsna ölälskare i det fantastiska öl-landet Sverige håller med om att detta är ett riktigt bra alternativ OM man önskar dricka öl utan alkohol, berättar bryggmästaren på Innis & Gunn Dougal Sharp.

Vidare blir detta den första hantverksproducerade alkoholfria ölen som släpps på formatet burk.

– Vi valde burk då detta är ett mer miljövänligt alternativ plus att burkformatet bäst lämpade sig för att bevara just detta öls karaktär hela vägen. Det kan visa sig vara vara ett vågat val då vissa föredrar flaska men för mig var det solklart att det skulle bli burk. Burk ligger i tiden, dessutom blev Innis & None riktigt snygg tycker jag, förklarar Dougal Sharp.

Å namnet Innis & None där han tagit bort sitt eget mellannamn i varumärket Innis & Gunn?

– Det är klart att det sved lite att ta bort mitt eget mellannamn Gunn men samtidigt gillar jag verkligen namnet!

– NONE symboliserar både att ölen är alkoholfri samt att de flesta trodde att mina odds var i princip ”NONE” när jag sa att jag bestämt mig för att skapa en alkoholfri öl som smakar som ”riktig” öl. Så det fick bli så här helt enkelt. Jag älskar öl och då får inte mitt lilla ego stå i vägen för ett riktigt bra namn, avslutar Dougal Sharp och skrattar!

Fakta:

ICA släpper Innis & None den 7 september.

Lansering på Systembolaget sker den 1 december.

Förpackning: burk 330 ml.

 

Om Innis & Gunn

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent ville göra en whisky med smak av ale och bryggmästare Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen ska skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagringen. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader senare och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp höra att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare slängts bort. Arbetarna hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet var fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer.

Innis & Gunn har sedan 2003 vunnit en mängd utmärkelser för sitt unika utbud av ekfatslagrad öl. Innis & Gunn finns i över 20 länder och är den näst största leverantören av fatöl inom brittisk export, den mest importerade av ale-varumärket i Sverige. Företaget har 50 anställda och har varit känt för sitt bidrag till industrin genom att vinna IGD Outstanding Small Business of the Year Award 2013 och fått två utmärkelser i Queen´s Awards för företag inom internationell handel. I år kommer företagets prisbelönta bar- och restaurangkoncept The Beer Kitchen lanseras över hela Storbritannien.