Viña Ijalba

Dionisio Ruiz Ijalba planterade sin första vinstock 1975 i en tidigare dagbrottsgruva. På denna mark, lade han till 50-60 cm av mager jord, som kom från markröjning i trakten, och på så sätt återskapade han de traditionella jordarna man finner på Riojas kvalitetsvingårdar med låg produktion, typisk för området.

Viña Ijalba, grundat 1991, utvecklar ekologiska kvalitetsviner med hjälp av traditionella tekniker från La Rioja, nu är man inne på tredje generationen av vinmakare.

Viña Ijalba betyder innovation, forskning och respekt för miljön. Sedan starten har det bidragit till att återhämta minoritetsinhemska druvsortersorter av Rioja, och letat efter en skillnad baserad på individuella, moderna viner. Men ser in i det förflutna utan att vända ryggen åt det. Från förr i tiden kommer dagens viner.

Viña Ijalbas viner är baserad på vingårdar med mager jord, begränsad produktion, återvunna sorter och de ekologiska tekniker som man använder. I processen med utarbetandet tillämpar man också naturliga ekologiska kriterier, men tänker alltid på viner som är av högsta kvalitet, unika och framför allt väldigt individuella.

För närvarande har Viña Ijalba mer än 90 hektar av sina vingårdar runt Logroño, San Vicente de la Sonsierra och Valle del Iregua.

Sedan starten har Viña Ijalba deltagit i olika projekt tillsammans med forskningscentra för återhämtning av inhemska sorter av Rioja-vinstockar som hade gett Rioja-vinerna sin individuella karaktär och som praktiskt taget hade getts upp som förlorade. Med denna oro har Viña Ijalba bidragit till att skydda den biologiska mångfalden i Rioja och har blivit den första bodegan i världen att producera viner uteslutande av Tempranillo Blanco, Maturana Blanca, Graciano och Maturana Tinta.