Teerenpeli Distillery

Familjeägda Teerenpeli Distillery grundades 2002 i Lahti, Finland. I dag är destilleriet det största destilleriet i Finland som specialiserat sig på att producera single malt whisky av högsta kvalitet. Man använder traditionell destillationsutrustning som köps från Skottland.

Det ursprungliga Teerenpeli-destilleriet ligger i samma byggnad med restaurang Taivaanranta i Lahtis centrum, Finland. Ett helt nytt destilleri öppnade 2015 bredvid Teerenpeli Brewery och ökade den totala kapaciteten med över 100 000 liter ny sprit per år. Det ursprungliga destilleriet i stadens centrum fortsätter destilleringen och möjliggör en del intressant produktutveckling.

Teerenpeli använder traditionella ”pot stills”, handgjorda i Skottland, och whiskyn lagras på olika ekfat. Man använder mestadels ex-sherry och ex-bourbon fat i produktionen men man lagrar också whisky i andra fat som exempelvis ex-port, ex-madeira och ex-rom fat.

Specialturer och whiskyprovningar är tillgängliga för grupper efter överenskommelse. Du kan också lägga till utsökt lunch eller middag till ditt besök.

Det ursprungliga Teerenpeli-destilleriet, centrum Lahti

Det ursprungliga Teerenpeli-destilleriet grundades 2002 i Lahtis centrum. Det byggdes inuti restaurang Taivaanranta. Destilleriets showroom är öppet för alla besökare under restaurangens öppettider. Showroomet erbjuder besökare en intressant inblick i whiskydestilleringsprocessen, råvaror och en fin utsikt över kopparpannor och ekfat.

Teerenpeli destilleri, Lotila Lahti

Det större Teerenpeli-destilleriet ligger i anslutning till bryggeriet Teerenpeli strax utanför Lahtis centrum. Bryggeri och destilleri ligger bara 10 minuters bilresa från stadens centrum. Destilleriet byggdes 2015. Det är det största kopparpannsdestilleriet i Finland och destillerar cirka 100 000 liter ren nordisk sprit per år.

Nominerat till världens bästa whiskydestilleri.

Varje år organiserar IWSC (The International Wine and Spirit Competition) världens största tävling inom alkoholdrycker, och för första gången har ett finskt destilleri blivit nominerat i kategorin världens bästa whiskydestilleri, nämligen Teerenpeli Brewery & Destillery beläget i Lahtis. Deltagande i tävlingen är inget destillerierna själva kan anmäla sig till utan de måste nomineras för att delta.

-För första gången har ett finskt destilleri blivit nominerat, och redan där har vi genomfört en enorm bedrift. Oavsett vad utgången i tävlingen blir så är vi nu bland världens topproducenter av whisky, säger Samuli Korhonen, verksamhetschef vid Teerenpeli Brewery & Distillery.

Redan under sommar belönade IWSC Teerenpeli med en toppnotering då Teerenpelis whisky ”Kulo” gavs 98 av 100 poäng av IWSC expertpanel. Dessutom vann Teerenpelis whisky ”Savu” guld i kategorien ”lätt rökiga whiskys” vid IWSC tävling i London. Förutom guldmedaljen så kammade Teerenpeli hem tre silvermedaljer och ett brons vid tävlingen.

Anssi Pyysing, Entreprenör och VD för Teerenpeliföretagen, tror att vattnet och de lokala sädesslagen som är kända för sin renhet i Lahtis tillsammans med de finska traditionerna att hantera dessa, sätter en personlig och en exotisk prägel på Teerenpelis whisky.

-Finska råvaror är idealiska för framställning av whisky, och det känns fantastiskt att dessa rena och ansvarfullt odlade råvaror nu finns att hitta i finsk whisky, berättar Anssi.