Pulteney Distillery

Pulteney distillery ligger i staden Wick i norra Skottland. Staden ligger 2,5 mil söder om Skottlands nordligaste punkt på fastlandet. Staden har en fantastisk historia där vi nordbor också är inskrivna i böckerna, från vikingar till nordiska fiskare. Stadens namn kommer bland annat från ordet vik, uppkallat av vikingar som var i staden och förhandlade.

 

Destilleriet är en av få i Skottland som är uppkallad efter en person, Sir William Johnstone Pulteney. William jobbade som advokat och investerade i olika projekt i Storbritannien, Indien och USA. År 1783 anlitade Sir William en man vid namn Thomas Telford för att designa hamnen i Wick, som på den tiden var Europas största fiskehamn. Sir William var under denna tid “Govenor of the British Fisheries Society”. Telford är ingenjören som gjort det möjligt för Pulteney distillery att ha en vattenkälla perfekt för just whiskytillverkning. I Sverige har bland annat Thomas Telford varit projekterad på en kunglig inbjudan att fortsätta arbetet med Göta Kanal år 1806.

Sedan 1995 så ägs Pulteney distillery av Inver House Distillers. 1997 lanserades storsäljaren Old Pulteney 12 YO och lanserades i Sverige 2005.