Innis & Gunn

Historien om Innis & Gunn tar sin början i den lilla staden Dufftown i skotska whiskyregionen Speyside år 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale. Den unge och driftige bryggmästaren Dougal Sharp som vid den tiden arbetade för ett bryggeri i Edinburgh får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale. Tanken är att alen vid lagring på whiskyfat skall skänka karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir en succé.

Flera månader och litervis med bortkastat ale senare får Mr. Sharp ett telefonsamtal som skall förändra allt. En chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som bara slängs bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt.

I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld. Sverige var faktiskt den första exportmarknaden. Idag, drygt tio år senare, är Innis & Gunn ett av Sveriges absolut mest populära alemärken med en utvecklad serie av ales lagrade på bland annat romfat, irländsk whiskeyek och amerikanska bourbonfat.

Det familjeägda skotska bryggeriet Innis & Gunn med Dougal Sharp i spetsen fortsätter resan med att tillverka sin unika ale – eklagrad som ingen annan.