Syrlig körsbärsöl från Boon i fast sortiment på Systembolaget.

Boon Kriek är spontanjäst öl som är gjord på en blandning av ung och gammal lambic som lagrats på ekfat. Vid slutet av lagringen tillsätter man riktiga körsbär, minst 400 gram per liter öl. Resultatet är en fräsch, sötsur skummande rödaktig öl med en distinkt smak av körsbär i bakgrunden. Från den 1 mars 2022 så finner du denna körsbärsöl i Systembolagets fasta sortiment. Pris 39,90 kr, artikelnummer 8997603. Alkoholhalten ligger på 4%.

Brouwerij Boon

På det anrika bryggeriet i den lilla byn Lembeek, där Brouwerij Boon idag driver si verksamhet, har man tillverkat öl sedan 1685. En gång i tiden huserade det 43 bryggerier av spontanjäst öl i Lembeek, idag är det endast Boon som finns kvar.

Frank Boon är idag en av världens ledande lambicproducenter och vinner årligen priser för sina belgiska suröl.

Sedan 1978 drivs bryggeriet av Frank Boon som i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. På Frank Boons initativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

Termen suröl syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.

Boon Kriek
Pris: 39,90 kr
Storlek: 37,5 cl
Alkoholhalt: 4%
Nr: 8997603