Innis & Gunn lanserar limiterad ale lagrad på unika quarter casks

Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper en limiterad upplaga av sin signatur-öl The Original, lagrad på mindre Quarter Casks för mer intensiv smak. Ett Quarter Cask rymmer 125 liter jämfört med vanliga hogshead på 250 liter vilket ger mer intensiva smaker eftersom en större andel öl kommer i kontakt med eken i fatet.

Bäst före datumet är augusti 2023 vilket indikerar att ölen går utmärkt att lagra i en sval ölkällare en god stund bortom detta årtal för den som vill. 30 000 flaskor av denna fylliga ale i presentförpackning kommer att förgylla Systembolagets hyllor från 13 oktober. Artikelnumret är 1077103, 330 ml och pris 39:90 kr.

Innis & Gunn, en pionjär inom fatlagrad öl, lanserar nu sin första limiterade upplaga öl som har lagrats på  ‘Quarter Cask’. Utgåvan är en del av Innis & Gunns ”Archive” serie, som hämtar inspiration från Innis & Gunns tradition av att lagra öl på nya unika och experimentella sätt. Denna skotska amber ale har en alkoholhalt på 7.4% och är en tvist på Innis & Gunns signatur-öl – The Original.

Innis & Gunn Quarter Cask Edition har lagrats i 120 speciellt utvalda Quarter Cask som rymmer 125 liter vardera. Efter 70 dagars vila på faten hade ölet absorberat alla kraftiga smaker från eken som tidigare lagrat skotsk singelmaltwhisky.

Quarter Cask Edition är den tredje limiterade upplagan som har släppts exklusivt i Sverige under 2020. De två första, Vanishing Point 03 (Januari) och Islay Whisky Cask (Mars) tog båda slut på nolltid och var de bäst säljande exklusiva lanseringarna i respektive månad de släpptes på Systembolaget. I december 2020 lanseras nästa upplaga av populära Vanishing Point serien, VP04.

Dougal Gunn Sharp, grundare och Master Brewer på Innis & Gunn, säger:

”125 liters Quarter Casks är mycket uppskattade av whiskyproducenter för deras speciella lagringsegenskaper. Jämfört med större fat ger de whiskyn mer intensiva smaker eftersom en större mängd vätska är i kontakt med eken. Även om dess användning är sällsynt har vi länge undrat vilka smaker de skulle kunna ge vår signaturöl – The Original – och resultaten har mer än överträffat våra förväntningar.

Dougal fortsätter. Quarter Cask Edition har en gyllene kopparfärg. Man känner en härlig doft av fikon, vanilj och toffee, allt detta balanserat med en liten hint av rulltobak. Smaker av mältat korn, kex och jordig ek balanseras med en bitterhet som snart ersätts med en lätt alkoholvärme.

Quarter Cask Edition är en öl som verkligen illustrerar allt som skiljer Innis & Gunn från andra bryggerier. Stor, djärv och tveklöst utsökt så är detta det perfekta tillskottet till vår lista över unika och spännande öl som släpps i begränsad upplaga under 2020 och vi tror att våra svenska fans kommer att tycka om den lika mycket som vi gör. ”

Innis & Gunn ‘Quarter Cask Edition’ släpps i utvalda Systembolaget butiker den 13 oktober, artikelnumret är 1077103, 330 ml och pris 39:90 kr.

PRODUKTFAKTA

DOFT: Vanilj, toffee, fikon, päron, rulltobak

SMAK: Digestive kex, jordig, mältat korn, bestämd bitterhet

MUNKÄNSLA: Nätt alkoholvärme, fyllig, välbalanserad

FAT: 125 liters Quarter Cask som tidigare lagrat Single Malt Whisky

LAGRING: 70 dagar

MALT: Innis & Gunn Ale Malt, Crystal Malt och Amber Malt

HUMLE: Super Styrian

ABV: 7.4%

IBU: 26

FORMAT: 330ml flaska i presentförpackning

Om Innis & Gunn

Sedan starten 2003 har Innis & Gunn vuxit till att bli ett av Storbritanniens mest framgångsrika internationella craft bryggerier. Bryggeriet är en pionjär inom ekfatslagrad öl och använder två metoder för att smaksätta sin öl; dels genom lagring av öl i ekfaten och dels genom ett innovativt sätt att lägga faten i ölen utvecklad av bryggmästaren och grundaren Dougal Gunn Sharp. Se hur Innis & Gunn smaksätter sin öl här www.innisandgunn.com/brewery/barrel-aging.

Innis & Gunn har vunnit över femtio priser under det senaste decenniet. Nyligen vann de Scottish Brewery of the Year i New York International Beer Competition 2019, samt guld i både prestigefulla Monde Awards 2017 och i Scottish Beer Awards 2018.

Har du fyllt 25?

TOMP.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället