Limiterad upplaga av årgångsvin från Óscar Tobía släpps i Sverige.

Bodegas Tobía grundades 1994 av Oscar Tobía, som kommer från en familj av vinodlare med säte i San Asensio i norra Spanien. 1800 flaskor av Óscar Tobía Reserva Rioja Blanco 2015 når de svenska systembolagshyllorna den 6 december. Artikel 9248801, pris 189kr.

Vinet är klart, gyllene och guldskimrande, Doften ger intensiva aromer av citrus, ananas med toner av kanel och vanilj från fatlagringen. Smaken är behaglig och fyllig med en liten syra. Vinet har en lång och härlig eftersmak av honung och citrus. Mjuka och silkeslena tanniner.

Vinet har lagrats i 18 månader på franska (70%) och amerikanska ekfat (30%).

Rioja-skörden startade tidigt i september 2015 för Bodegas Tobía och var klart i mitten på oktober. Skörden gav Óscar Tobía högkvalitativa druvor detta år och särskilt på vingårdar från kallare områden som hade lägre avkastning. Vingårdarna som ligger som ligger i svalare klimatområden är mer motståndskraftiga mot sjukdomar samt att 2015 var klimatet extra gynnsamt i dessa områden vilket gav druvorna en perfekt mognad och med en sockernivå som var högre än genomsnittet tidigare år.

93 poäng, Tim Atkin MW (Rioja Report 2019).

Bodegas Tobía

La Rioja DOCa ligger centralt i norra Spanien, inbäddat i floden Ebros dal. Två bergskedjor skyddar vingårdarna från de nordliga kalla vindarna som sveper ner över den iberiska halvön. I floddalen finns det fler olika alluviala jordarter. Bodegas Tobía producerar vin från 150 hektar av vingårdar över hela regionen. Bodegas Tobiás vingårdar är alla ”pago”-rankade, vilket är Spaniens högsta kvalitetsklassificering för vinpoducenter. Gårdarna har unika och olika mikroklimat och jordar som gör att Bodegas Tobía kan tillverka viner som representerar hög komplexitet.

Óscar Tobía Reserva Rioja Blanco 2015

Óscar Tobía Reserva Rioja Blanco 2015

Lansering: 6 december
Antal: 1800 flaskor
Alkoholhalt: 13,5%
Artikelnummer: 9248801
Pris: 189 kr
Storlek: 750 ml
Land: Spanien
Region: Rioja
Producent: Bodegas Tobía

Serveras vid 10-12°C

Druvor:

65% Viura; Skörd från gamla vinstockar, mer än 28 år, belägna i La Rioja Alta, med kalkhaltig lerjord och på höjder mellan 450 och 500 m över havet. Skördedatum: 23 september.

15% Malvasia; Från mycket gamla vinstockar, mer än 63 år, beläget i La Rioja Baja med mycket fattiga och steniga jordar och ett medelhavsmikroklimat. Skördedatum: 10 september.

11% Maturana Blanca; Från en ekologisk vingård belägen i Hormilla (La Rioja Alta). Belägen 630 m över havet. Skördedatum: 24 september.

9% White Tempranillo; Från en ung vingård belägen i La Rioja Alta, med atlantisk mikroklimatpåverkan och en kontrollerad produktion. Skördedatum: 24 september.