Surölsmästaren Frank Boon är tillbaka med en tredje utgåva.

2016 släppte Boon sin jubileumsöl Geuze Boon Black Label. Sedan dess har han även hunnit med en uppföljare till sin unika suröl som även den blev lika magisk och framgångsrik. Nu är Frank Boon tillbaka med en tredje uppföljare. Oude Geuze Boon Black Label 3rd Edition släpps den 18 maj i en strikt begränsad upplaga om endast 5000 flaskor. Tycker du om suröl och lambic kommer du inte att bli besviken på Oude Geuze Boon Black Label Third Edition. Pris 99 kr, 750 ml, nr 1150901.

I november 2017 tappade man Boon Black Label 3rd Edition. Smaken på denna utgåva är lite annorlunda än tidigare versioner. Denna geuze har en väldigt karaktärsfull och fyllig smak och är precis som sina föregångare extra torr. Tonen av citrus och grapefrukt är inte lika framträdande som i Black Label 2nd Edition. Istället är tonerna av vanilj och ek mycket mer framträdande.

I samband med att Frank Boon firade 40 år, 2016, som aktiv bryggare släppte han och bryggeriet en helt unik limiterad suröls-upplaga. Geuze Boon Black Label är en Old Style Geuze med en extremt hög fermentationsgrad på nära 100 %. Efter stor efterfrågan släpptes Second Edition 2017 och nu är Frank Boon tillbaka med en tredje utgåva. Både första och andra utgåvan sålde slut på väldigt kort tid så vill man lägga vantarna på denna unika geuze så bör man var redo fredag 18 maj när Systembolaget öppnar.

Oude Geuze Boon Black Label 3rd Edition (2017)

Artikelnummer 1150901
Alkoholhalt: 7%
Pris: 99 kr
Release: 18 maj 2018

Bryggmästaren Frank Boon har i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. På Frank Boons initiativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

Termen ”suröl” syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.