Matcha öl med mat – Vad ska man tänka på?

Idag finns det ett otroligt utbud av ölsorter med olika smaker och egenskaper. Vad ska man tänka på när man väljer öl till maten? Här kommer lite tips.

En tumregel är att till lätt mat, som till exempel sallad, passar det bra med lätta öl som veteöl och ljus lager. Till matig och fyllig mat passar ofta ett fylligt och kraftigare öl.

Tack vare att det finns ett så ofantligt stort utbud och smakvariationer av öl så är det enkelt att hitta ett öl som passar till nästan alla maträtter.

Kolsyran i ölet gör dessutom underverk. Bubblorna gör att maten upplevs som mindre salt och mindre söt och balanserar fett och hetta. Dessutom gör kolsyran att matens aromer lyfts fram.

Söt mat ger en beskare öl.

Sötma i mat reducerar sötman i ölet vilket gör att man upplever beskan tydligare. På samma sätt reducerar syra i mat syra i ölet och ölet upplevs då som sötare och mindre beskt. Mindre beska får man också om man äter salt och fet mat. Ska du äta riktigt stark mat så tänk på att hettan i maten förstärker beskan i ölet. Så ska du bjuda dina vänner på en het asiatisk rätt tänk på att välja ett öl med mindre beska.

Öl med en tydlig sötma passar utmärkt till ostar, choklad eller kraftiga rätter som till exempel julbordet. Prova till exempel Blå Chimay tillsammans med ostbrickan.

Syrliga öl, såsom geuze, berliner weisse, passar bra till lite mer feta rätter och fisk- och skaldjursrätter.

Här kommer några tips på hur mat och dryck påverkar varandra.

Sälta i maten = beskan i ölet upplevs mindre. Tycker du ölen är för besk? Prova att salta lite på maten.

Fett i maten = beskan i ölet upplevs mindre. Var därför inte rädd för att dricka öl med mycket beska till fetare rätter såsom husmanskost.

Beska i maten = beska är den enda smaken som förstärker sig själv. Undvik därför besk öl till besk mat som till exempel sallader och vissa örter.

Sötma i maten = ölet upplevs som mindre sött och mer beskare. Därför funkar det bra med öl med liten beska och sötma till söta maträtter.

Hetta i maten = Hettan i maten gör att beskan upplevs tydligare. Därför kan det vara bra med en ljus öl med liten beska till het mat.

Har du fyllt 25?

TOMP.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället