Tomintoul Distillery

Tomintoul Distillery ligger i den whiskyproducerande regionen Speyside. Destilleriet är uppkallat efter den närliggande byn Tomintoul, den högsta byn i Skottlands högland.

Destillerichefen, Robert Fleming, är en fjärde generationens whiskytillverkare, född och uppvuxen i Speysideregionen.

Det tog ett år att hitta den renaste källan och till slut hittade man Ballantruan-källan. Detta avgjorde platsen för destilleriet, undangömt i den pittoreska landsbygden. Den naturliga och orörda miljön som omger destilleriet, och fokuset på att göra fantastisk whisky, kan kännas i varje glas av denna den milda dram.

Området kring Tomintoul är av häpnadsväckande naturlig skönhet, med en mängd flora och fauna som är specifik för regionen. Många av Skottlands mest hotade arter är skyddade i vildmarken här.

Dessa inkluderar Kungsörn, Fjällhare, Vildkatt, Orre, Korsnäbb, Fjällpipare, Ripa, Kammes, Tallmård, Ekorre, Vattensork och Utter.

Många fasaner bor runt destilleriet och kommer ofta på besök för en gratis middag då spannmålsbilarna kommer. En speciell fasan, som man på destilleriet har döpt till Vincent, har blivit lite av en destillerimaskot och kan matas för hand.

Tomintoul ligger vid porten till Cairngorm National Park, på den 23 000 hektar stora (230 kvadratkilometer) Glenlivet-egendomen.

Den lokala byn Tomintoul byggdes 1776 av den 4:e hertigen av Gordon och är den högst belägna byn i Skottlands högland. Eftersom området ligger så högt kan snön ofta ligga ganska långt in på våren. Det är dock ett av de torraste områdena i Skottland, eftersom Cairngormbergen fångar upp mycket av regnet.

Området innehåller olika typer av sten, inklusive kvarts och röd sandsten som bildades så långt tillbaka som för 740 miljoner år sedan.

LOKAL HISTORIA

Området Glenlivet har varit en del av The Crown Estate sedan 1930-talet, som ägs av Storbritanniens drottning. Sedan 1760 har överskottsintäkter, efter förvaltningskostnader, från The Estate, överlämnats till statskassan varje år. I 600 år ägdes The Glenlivet Estate av hertigarna av Gordon och Richmond. Det var den 4:e hertigen av Gordon som planerade och byggde den lokala byn Tomintoul på 1770-talet.

Den lokala ministern i Tomintoul 1797 skrev att:

”Tomintoul bebos av 37 familjer, utan någon industri. Alla säljer whisky och alla dricker den. När kvinnorna är fria från det så spinner de garn, kysser sina inamoratos (älskare) eller dansar till de falska tonerna av en gammal fiol”

Slaget vid Glenlivet utkämpades den 3 oktober 1594, som en religiös konflikt mellan katolska och protestantiska styrkor, som svar på ett dekret från 1593 som beordrade alla katoliker att ge upp sin tro eller lämna landet. George Gordon, 1st Marquess of Huntly, och Francis Hay, 9th Earl of Erroll, ledde en katolsk styrka av 2000 lokala högländare från Clan Gordon, Clan Hay, Clan Comyn, Clan Cameron och Clan Cumming. De segrade över den protestantiska styrkan på 10 000 man, ledd av Archibald Campbell, 7:e earlen av Argyll vars styrka bestod av högländare från Clan Campbell, Clan Murray, Clan Stewart, Clan Forbes, Clan Macgillivray, Clan Maclean, Clan Grant och Chattan Confederation of Clan Mackintosh. Deras seger sades bero på användningen av artilleri och häst över motståndarnas infanteri.

Eftersom kullarna i denna region i Skottland som omger Tomintoul är så avskilda, var de den perfekta platsen för olaglig destillering. Detta var den småskaliga illegala destilleringen och smugglingen av whisky som inte deklarerades för att undvika skatt. År 1820 konfiskerades så många som 14 000 illegala destillationsapparater varje år. Punktskattelagen infördes 1823 så att whisky kunde destilleras under en licens, vilket gjorde att en acceptabel vinst lagligen kunde göras.