Litovel

När man säger Litovel tänker de flesta människor på bryggeriet och hög dess högkvalitativa öl. Det görs med hjälp av en traditionell teknik med högsta kvalitet inhemska råvaror och till sist men inte minst av den entusiasm och kompetens av alla bryggeriets anställda. Rätten till ölbryggning beviljades staden Litovel av kung Václav II år 1291. Denna rätt beviljades enbart särskilt utvalda familjer.
Familjerna byggdes sedan gemensamma bryggerier mellan 1747 och 1814.

Inrättandet av böndernas bryggeri som skulle använda modern teknik initierades av jordbrukaren från den närliggande byn Seničky, Josef Svozil. Första ölen såldes 1894 och mycket snart skulle dess kvalitet slå konkurrenterna. Bryggeriets utveckling bromsades av nationalisering i mitten av 1920-talet.

Även idag brygger man öl på ett traditionellt sätt, därför har ölet har en unik och mycket erkänd karaktär. Det ges främst av ”bryggning av flera grader”, kalljäsning och lång mognad. Ölet är inte färgat, utspädd eller mättad.

Nyligen moderniserade bryggeriet sin teknik. Man försöker upprätthålla tradition och därför är utrustningen i huvudsak av tjeckiskt ursprung. Bryggeriet Litovel har åter börjat att stödja idrott och kulturliv i staden Litovel och dess region.

Produkter från Litovel