Glencadam Distillery

Glencadam Distillery slog upp portarna 1825, i den gamla staden Brechin. Det var samma år som de första hästdragna omnibussarna etablerades i London, världens första moderna järnväg öppnades, och London blev världens största stad, då man passerade Peking. Det var lite mer än ett år efter det att punktskattelagen (the Excise Act) från 1823 legitimerade destillering.

Glencadam är det enda destilleriet i Angus county, ett område i Skottlands höglandsregion. Den första ägaren var en ”Mr Cooper”, som sålde destilleriet 1827. Namnet ”Glencadam” kommer från området som kallas ”The Tenements of Caldhame”. Det var tomter som gavs till bönderna i Brechin där de kunde odla marken och ha sina boskap.

Destilleriet

Destilleriet ägdes av David Scott och hans efterkommande från 1827-1891, och under denna period hyrdes det ut till olika destillerier.

Glencadam Distillery lades på is under de båda världskrigen. Lagerhusen användes istället som baracker för soldater. Det finns fortfarande märken i gräset vid lagerhus nr 2 där soldaternas provisionsförråd låg. Glencadam köptes på 1950-talet av Hiram Walker, som senare blev Allied Domeq, som stängde destilleriet år 2000.

Glencadam Single Malt har alltid varit en premium whisky för blandning, och en sådan har alltid varit mycket eftertraktad för några av världens mest prestigefyllda blandningar. Glencadam köptes slutligen av Angus Dundee Distillers den 1 juni 2003, ett oberoende skotskt företag. Angus Dundee startade omedelbart produktionen och släppte sin första någonsin enda maltprodukt, Glencadam Single Malt Scotch Whiskey Aged 15 Years, i december 2005.