Banrock Station

Banrock Station är beläget i hjärtat av Riverland, South Australia. Vineriet jobbar med vin, mat och naturen i symbios och har en ständig strävan att ha en minimal påverkan på miljön och naturen. Banrock Station återinvesterar varje år sin vinst för att finansiera miljöprojekt runt om i världen.

1963 köpte Peter och Mavis Jackson Peters pappa Bill Jacksons fastighet, Banrock Station, i Kingston-on-Murray. Fastigheten gränsade flera kilometer mot floden Murray, men sedan installationen av en sluss nedströms under 1923 hade mycket av dess strandlinje översvämmats och försämrats vilket gjorde att pappa Bill ville sälja. Men vad Peter och May insåg var att högre vattennivåer möjliggjorde bevattning och Peter och May var bland de första som planterade vinrankor i Riverland – man startade med att plantera Chardonnay och Cabernet Sauvignon på 1960-talet.

Banrock Station ligger i södra Australien, 214 km nordost om Adelaide, och sträcker sig över 4 700 tunnland vid floden Murrays strand, med 1 500 tunnland premiumvindruvor.

Banrock Station, som köptes 1995 i ett gemensamt samarbete med Landcare för att återställa 2 500 tunnland våtmarker, är nu erkänd enligt Ramsarkonventionen som internationellt viktig.

Från hela världen har man valt druvsorter som producerar utmärkt frukt i det sydaustraliska klimatet. Banrock Station-viner kännetecknar allt australiensiskt; djärvt, generöst och fullt av karaktär.

Sortimentet omfattar populära traditionella stilar och innovationer för dagens äventyrliga gommar. Från bordsviner till ständigt populära uppfriskande och spritsade moscatos och mousserande. Nya varianter av ”gamla” sorter, som den populära Shiraz Rosé, fångar stämningen av modern mat och vinnjutning.

Medelhavsdruvor är väl lämpade för de varmare klimatförhållandena i Bandrocks vingårdar förutom att de erbjuder ett äventyr för sinnena. Odlade i australisk jord och sol blandar dessa viner sitt medelhavsarv med de unika nyanserna typiska för Australien.

En unik kombination av Good Earth och Fine Wine, Banrock Stations klimat är idealiskt för att producera underbara fruktdrivna, innovativa vinstilar, som alla kan avnjutas på Banrocks vincenter.

Vingårdarna vid Banrock Station är omgivna av en internationellt betydelsefull våtmarksmiljö på stranden av ”Mighty Murray”, Australiens största flod. På Banrock vill man gärna tro att det överflöd av lokal flora och fauna – varav några är sällsynta och hotade – bidrar till karaktären hos vinerna där fruktiga toner och en lekfullhet i gommen är kännetecken för Banrock-sortimentet.

Riverland-regionen erbjuder idealiska druvodlingsförhållanden med varmt klimat för en rad sorter, och det är inte ovanligt att se kängurur och wallabies skydda sig från den varma sommarsolen i skuggan av vinrankorna på Bandrock. Både turister och lokalbefolkning kan också hittas i närheten av det prisbelönta Banrock Station Wine and Wetland Centre med sitt fantastiska däck med utsikt över våtmarkerna och nätverk av vandringsleder.

Banrock Station ägs av och producerar viner åt Accolade Wines.