Balmenach Distillery (Caorunn Gin)

Caorunn Gin lanserades 2009 och har snabbt blivit en storsäljare inom superpremium-kategorin. Tillverkningen sker på Balmenach Distillery i Speyside. Destilleriet grundades 1824 och ligger i hjärtat av whiskyområdet Speyside.

Caorunn betyder rönnbär på gaelic och rönnbär är en av de 5 skotska ingredienserna som Caorunn är kryddad med. Simon Buley som är Caorunn´s innovativa Gin Master såg möjligheten att göra en gin på 5 skotska ”botanicals”. Alla 5 ingredienser växer inom 2 kilometer från destilleriet och Simon själv går ut och plockar dessa unika växter. Han vet när och var bästa tillfället är för att ge Caorunn Gin den perfekta smaken.

Alla 5 ingredienser spelar såklart en viktig roll och ger Caorunn Gin en helt unik smak. De 5 botanicals är Rönnbär, Pors, Ljung, Maskrosblad och Caol Blush Äpplen. Kryddor som enbär, korrianderfrön, angelikarot, apelsin/citronskal, bark från cassia och andra kryddor används i kombination med de 5 skotska kryddorna för att få fram en balanserad och välkomponerad gin.

Tillverkningen är helt unik då man använder en så kallad ”Copper Berry Chamber”. Denna antika apparat användes förritiden för att få fram oljor till bland annat parfymer. Det är en tiltad, cylinder kopparpanna som man skjuter in 4 perforerade bleck. Varje våning fylls med kryddor som täcker hela cylindern, detta gör att all ånga måste forcerad sig igenom all lager av kryddor i pannan. Vilken våning som vilken krydda ska ligga på för att få ut den perfekta smaken är Simon Buley expert på.

Simon Buley´s expertis, omgivningen med de perfekta förutsättningarna för gintillverkning och noggrant utvalda kryddor är vad som skapat superpremiumginen Caorunn Scottish Gin.

Produkter från Balmenach Distillery (Caorunn Gin)