Arnaud de Villeneuve

Arnaud de Villeneuve har sina rötter i en historia som sträcker sig tillbaka över mer än ett sekel. Detta arv har förts vidare från män och kvinnor med en stor passion för sin mark och sina vinstockar. Vart och ett av vinerna från Arnaud de Villeneuve har utvecklats för att förmedla en del av denna rika historia, med syftet att ge en omedelbar njutning.

De 220 vinodlarna som idag bär namnet ”Maison Arnaud de Villeneuve”, är efterföljare till dem i Salses le Château, som redan 1909 gick samman och utvecklade kooperativ inom varje by.

Arnaud de Villeneuve’s vingårdar ligger främst i den norra delen av Roussillon-slätten, mellan Corbières, Pyrenéerna och Medelhavet. Från slätter till dalar, sluttningar till terrasser, röd jord till svart märgel, småsten till skiffer. Arnaud de Villeneuve stoltserar med ett magnifikt utbud av terroirer.

Arnaud de Villeneuve är extremt privilegierade som har ikoniska Roussillon druvsorter som Grenache och Muscat, en mångfald av jordar och mikroklimat som kännetecknar vingårdarna, och en anmärkningsvärd expertis. Man använder denna stora rikedom för att producera en rad viner med en mängd olika personligheter.

För att säkerställa att man alltid lever upp till sina kunders och samhällets förväntningar har man engagerat sig i ett initiativ för hållbar utveckling sedan 2012. Nyckelfrågorna som står på spel är att bevara resurser, skydda miljön och den biologiska mångfalden och att stärka kopplingarna till det lokala samhället. Arnaud de Villeneuve är nu ”Vignerons Engagés”-certifierade, den första CSR- och hållbarhetsmärkningen, tillägnad vinindustrin i Frankrike.

Vart kommer namnet Arnaud de Villeneuve ifrån?

Född på 1200-talet var ARNAU de VILANOVA en katalansk läkare som undervisade vid universitetet i Montpellier och var den läkare som utsågs till kungarna och drottningarna som bodde i Barcelona och Perpignan. Han utvecklade ett antal växtbaserade, alkohol- och vinbaserade läkemedel som fortsatte att användas under århundradena.

Han var också ansvarig för att skapa ett recept på ett utsökt och originellt vin som vinodlarna i Roussillon vidareutvecklade och förbättrade under åren, vilket resulterade i den berömda Vins Doux Naturels. Som en hyllning till denna stora man har man marknadsfört sina viner i hans namn i över 30 år.