Skotska Innis & Gunn fyller 20 år och lanserar fatlagrad jubileumsöl

Den 8 september lanserar Innis & Gunn The Original: XX EDITION för att fira det skotska bryggeriets 20-årsjubileum. Denna speciella utgåva är en variant av deras signatur-öl ”The Original”, och har slutlagrats på ekfat som tidigare innehållit 20-årig Speyside Single Malt Whisky. Totalt släpps en begränsad upplaga om 30 000 flaskor på utvalda Systembolag. Innis & Gunn The Original: XX 7,7% säljs i en fin presentförpackning, har artikelnummer 1084203 och priset är 39,90 kr.

Innis & Gunn The Original: XX EDITION har bryggts för att fira att Innis & Gunn i år har skapat originell, revolutionerande öl under två decennier.

Ekfaten som använts för att lagra The Original: XX EDITION en gyllene ale på 7,7%, fylldes samma år som bryggeriet Innis & Gunn grundades, 2003. Innan ekfaten tidigare i år fylldes med The Original XX har dessa fat nyligen lagrat utsökt och smakrik 20YO Speyside Single Malt Whisky.

Dougal Gunn Sharp, grundare och bryggmästare, Innis & Gunn säger:

Att redan 2003 lansera The Original genom att lagra vår öl i single malt whiskyfat kändes som en revolutionär handling.  Samspelet mellan öl och ek har alla möjliga historiska förfäder, men det verkade som om ingen av dessa bryggare ville att smaken från ekfaten skulle påverka smaken på det slutliga ölet. Jag ville motsatsen. För när allt kommer omkring, om ekfat av alla dess olika slag och olika fyllningar kan addera sådan komplexitet och karaktär till whisky och viner, varför skulle det inte fungera på samma sätt för öl?

Tjugo år efter att bryggeriet Innis & Gunn grundats lagrar vi nu denna jubileumsöl i fat där det tidigare legat just tjugo år gammal elegant Speyside-whisky. Det resulterade i en exceptionell kombination av öl och ek som vi nu lanserar i en begränsad upplaga som vi kallar Innis & Gunn Original XX.”

Denna exklusiva 20-årsjubileumsbrygd har en karakteristisk len kropp med toner av vanilj, kola och kryddig ek och är den tredje ölen i Innis & Gunns Limited Edition-sortiment för 2023.

30 000 flaskor av The Original: XX EDITION kommer att finnas tillgängliga på utvalda Systembolag från och med fredagen den 8 september.

Produktfakta Innis & Gunn The Original: XX EDITION

DOFT: Karamell, vanilj, fyllig rostad malt och ek.
SMAK: Len och komplex. En läcker kola-maltkaraktär med inslag av smörig vanilj och torkad frukt. Balanserad med en delikat lätt citrushumle.
AVSLUTNING: Värmande och len kvardröjande sötma.
MALT: Innis & Gunn Ale Malt, Crystal Malt och Amber Malt
HUMLE: Superstyrian
ALKOHOLHALT: 7,7%
FORMAT: 330 ml glasflaska som säljs i presentförpackning
PRIS: 39,90 kr
ANTAL: 30 000 flaskor
ARTNR SB: 1084203
LANSERINGSDATUM: 8 september 2023