Boon släpper en sjätte upplaga i sin hyllade Black Label-serie.

2016 släppte Boon sin jubileumsöl Geuze Boon Black Label. Boon ville då skapa sin syrligaste öl någonsin med en fermentationsgrad på nära 100%. Surölen blev omtalad och den vann blanda annat guld vid World Beer Cup 2016. Tack vare sina framgångar beslöt Frank Boon sig för att fortsätta brygga denna uppskattade geuze. Oude Geuze Boon Black Label Edition No 6 släpps 28 januari på Systembolaget i en strikt begränsad upplaga om endast 2400 flaskor. Lagringsmöjligheterna för en sådan här öl är optimala och troligtvis kommer ölet att bli om än bättre efter ett par år i källaren. Pris 99,00 kr, alkoholhalt 7%, 750 ml, nr 1177401.

I samband med att Frank Boon firade 40 år, 2016, som aktiv bryggare släppte han och bryggeriet en helt unik limiterad suröls-upplaga. Geuze Boon Black Label är en Old Style Geuze med en extremt hög fermentationsgrad på nära 100%. Den 28 januari släpps den sjätte upplagan på Systembolaget.

Oude Geuze Boon Black Label Edition N°6 ger återigen den typiska långa, torra finishen och fylliga kroppen som vi förknippar med Boon Black Label-serien.

Med en fräsch citrus-touch och behaglig kolsyra kan man beskriva Boon Black Label N°6 som en mycket elegant, len och fyllig Oude Geuze.  Ölet är komplext och du hittar en subtil, vinliknande ektouch ovanpå den mjukt syrliga undertonen som ger ölet balans.  Boon Black Label Edition N°6 buteljerades den 26 augusti 2020 och har kunnat åldras i minst 10 månader i bryggeriet källare.

Blandningen är gjord av 1, 2 och 3 år gammal lambic, lagrad på ekfat. Oude Geuze Boon Black Label Edition N°6 är en perfekt aperitiföl.

Det är en idealisk geuze att njuta av långsamt. Den passar perfekt till fiskrätter, som till exempel ostron, lax eller musslor.

Oude Geuze Boon Black Label är ett utmärkt exempel på hur Brouwerij Boon pushar gränserna för traditionell lambic. Att skapa en öl med en så torr avslutning kombinerat med en så kraftig kropp är verkligen en utmaning. Resultatet är väldigt bra, en komplex och mycket väl balanserad Oude Geuze.

Bryggmästaren Frank Boon har i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. På Frank Boons initiativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

Termen ”suröl” syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.

Oude Geuze Boon Black Label Edition No5
Artikelnummer: 1177401
Alkoholhalt: 7%
Storlek: 750 ml
Pris: 99,00 kr
Släpps: 28 januari 2022