The Dundee Blended Scotch Whisky släpper dubbellansering.

Den 1 mars lanserar den skotska whiskyproducenten Angus Dundee en lagrad uppföljare på storsäljaren The Dundee Blended Scotch Whisky. The Dundee 10 Years Old Vintage Reserve levererar ett fylligt och komplext smakdjup, samtidigt som whiskyn representerar en balanserad och len upplevelse. Master Blender, Iain Forteath, har noggrant valt ut sin allra bästa grain- och maltwhisky från Angus Dundees välfyllda källare av lagrade whiskyfat. Denna spännande dubbellansering är en hyllning till – The City of Dundee – som är ett historiskt centrum och nav för skotsk tradition inom whisky blending. Storflaskan på 700 ml har nr 47101 och kostar 299 kr och lillflaskan på 350 ml har nr 47102 och kostar 159 kr.

Klicka här för att se om The Dundee Blended Scotch Whisky 10 YO 70 cl finns på ditt lokala Systembolag.

Klicka här för att se om The Dundee Blended Scotch Whisky 10 YO 35  cl finns på ditt lokala Systembolag.

The Dundee Blended Scotch Whisky är en storsäljare på Systembolaget och nu lanseras märket en åldersangiven uppföljare. The Dundee 10 Years Old Vintage Reserve Blended Scotch Whisky lanseras brett över hela landet och whiskyn återfinns på alla Systembolaget i Sverige.

Denna vällagrade skapelse hedrar staden Dundee som varit ett historiskt nav inom det skotska hantverket att skapa whisky genom att blanda (blend) grainwhisky och maltwhisky från olika fat och från olika destillerier från hela Skottland med målet att åstadkomma optimala smakprofiler. Dundees unika läge med dess hamn och optimala distributionsmöjligheter gjorde att den slutgiltiga whiskyblendingen skedde här. Konsten och hantverket har förfinats och utvecklats till perfektion under århundraden och staden har fostrat mängder av Master Blenders som med precision och yrkesstolthet valt ut och satt samman många av Skottlands mest kända whiskyrecept (blends).

The Dundees egen Master Blender Iain Forteath har skapat The Dundee 10 Years Old Vintage Reserve Blended Scotch Whisky med särskilt utvalda fat av grainwhisky från Lowlands som varsamt blandats med handplockade maltwhiskyfat från Highlands och Speyside vilket ger denna whisky sin unika prägel. Forteath har lagt särskild vikt vid valet av grainfat vilka ger The Dundee 10 Year Old en extra knuff av balans och elegans. Alla ingående malt- och grainwhiskyfat i denna blend har lagrat whisky i minst 10 år.

Master blender Iain Forteath.
Iain Forteath

“The Dundee 10 Years Old är en noga sammansatt blend som hedrar de långa traditionerna från staden Dundee. Initialt har whiskyn en sötma i karaktären. Det höga maltinnehållet i denna dram levererar smak av toffee, rostade toner samt inslag av pepparkaka. Whiskyn är fruktig trots sin ålder och man finner en tydlig kryddighet och flera lager av smaker samtidigt som den är len och balanserad”, säger Iain Forteath.

Den mäktiga gyllene örnen på The Dundees etikett är en hyllning till denna whiskys elegans som likt den skotska gyllene örnen (golden eagle) svävar över de skotska högländernas kullar och berg.

The Dundee 10 Years Old Vintage Reserve Blended Scotch Whisky

Färg: Djupt bärnstensfärgad.

Doft: Söta toner av smörkola i samklang med mjölkchoklad, pepparkaka samt Acaciahonung.

Smak: Värmande toner av chokladfylld sockerkaka med inslag av honung och mjuk pepparkaka samt fruktkompott.

Avslut: Värmande och lång med nyanser av valnötter och färskmalet kaffe samt smörkola som sprider sig subtilt över tungan.

Bakgrund om producenten

The Dundee 10 Year Old Vintage Reserve Blended Scotch Whisky är skapad av Angus Dundee Distillers som med över 60 års erfarenhet av destillering, blending och buteljering skapat många succéer genom åren. I dag äger Angus Dundee Distillers två maltwhiskydestillerier, Tomintoul som är känd för sina eleganta whiskys ifrån hjärtat av Speyside samt Glencadam som tillhör den unika skara gamla skotska destillerier grundat 1825 i den uråldriga staden Brechin i högländerna.

Produktinfo The Dundee Blended Scotch Whisky 10 Years Old

Storlek: 700 ml, Pris: 299 kr, SB artnr: 47101

Storlek: 350 ml, Pris: 159 kr, SB artnr: 47102

Alkoholstyrka: 40%

Lansering: 1 mars i Systembolagets ordinarie sortiment