Evan Williams hyllade Bottled-in-Bond Bourbon Whiskey – nu i fast sortiment på Systembolaget.

Evan Williams blir Systembolagets första Kentucky straight bourbon av kvalitén” Bottled-in-Bond” i fast sortiment. Precis som för skotsk single malt whisky finns det tydliga regler för att en Bourbon ska få märkas med kvalitetsstämpeln ”Bottled-in-Bond”. En Bottled-in-Bond bourbon kommer från ett och samma destilleri och är lagrad minst 4 år på de allra bästa nya amerikanska viteksfaten. Evan Williams är ett av bourbonvärldens mest kända varumärken och kommer från det anrika, privatägda och tillika hyllade bourbonhuset Heaven Hill med säte i Kentucky. Smaken är exklusivt intensiv och fyllig precis som man kan förvänta sig från USAs främsta bourbonhus.

Evan Williams Bottled-in-Bond, även kallad Evan Williams White lanserades i staterna så sent som 2012 men släpps nu på Systembolaget med säljstart den 2 december. Artikelnummer 41401, alkoholhalt 50%, storlek 70 cl, pris 389 kr.

Evan Williams Bottled-in-Bond är uppkallad efter Evan Williams som, år 1783 öppnade Kentuckys första kommersiella destilleri längs stranden av floden Ohio. Många år och tunnor senare, produceras fortfarande deras Bourbon med samma anrika metoder som Evan Williams gjorde för flera hundra år sedan. Idag är Evan Williams en av de mest sålda Kentucky Straight Bourbon Whiskeys i världen, destillerat bara några kvarter från den plats där Evan själv byggde sitt destilleri.

Bottled-in-Bond – amerikanernas single malt.

För att en produkt ska få märkas med Bottled-in-Bond krävs att produkten är destillerad under en och samma säsong (januari-juni eller juli-december) och från endast ett destilleri på samma grunder som skottarna gör sin single malt. Spriten måste ha lagrats i ett federalt lager (bonded warehouse) under amerikansk myndighetstillsyn i minst fyra år och buteljerat vid 100 proof (alkoholhalt 50%). Etiketten på flaskan måste tydligt identifiera destilleriet. Endast sprit tillverkad i USA kan ha märkningen Bottled-in-Bond.

Destilleriets smaknoter:

Med en alkoholhalt på 50% och minst fyra år på noggrant utvalda ekfat så har Evan Williams Bottle-in-Bond en intensiv men balanserad arom av karamell, vanilj och råvarukaraktär. I smaken finner man citrus, vanilj och en härligt pepprig finish som är varm och lång.

Evan Williams Bottled-in-Bond Kentucky Straight Whiskey 

Artikelnummer: 41401
Storlek: 70cl
Alkoholhalt: 50% (100 proof)
Mash bill: 78% majs, 12% råg, 10% malt.

Heaven Hill Distilleries – Årets destilleri 2019

Varje år hålls tävlingen San Francisco World Spirits Competition i USA. I år hölls tävlingen på Hotel Nikko i San Francisco. 2019 var ett rekordår för tävlingen med nästan 3000 bidrag från hela världen. Heaven Hill Distilleries, som genom importören TOMP Beer Wine & Spirits, nyligen lanserat flera produkter i Systembolagets beställningssortiment tog hem det prestigefyllda priset som årets destilleri. Ett pris man vunnit sju gånger tidigare.

Heaven Hill grundades strax efter den amerikanska förbudstiden 1935 i Bardstown, Kentucky av familjen Shapira med syfte att producera och marknadsföra bourbon av premiumkvalitet. På den tiden var det ett högriskprojekt som många dömde ut. Idag är företaget USA’s största, privatägda sprittillverkare.

Heaven Hills lagringsanläggning är den näst största av lagrad Kentucky-whiskey i världen, med över 1.300.000 fat. Detta står för nästan 17 procent av världens framtida utbud av Bourbon.