Lambicmästaren Frank Boon släpper unik sponjäst öl smaksatt med lokala “surkörsbär”.

I Belgien arbetar man för att främja den inhemska marknaden av moreller (surkörsbär) och i den lilla byn Schaarbeek utanför Bryssel håller man marknader där man säljer detta eftertraktade bär. Nu släpper Frank Boon från Brouwerij Boon en ytterst begränsad upplaga av en Kriek gjord på just detta bär som fått sitt namn efter byn. Bären är från förra årets skörd och ölet, som är spontanjäst med helt autentisk och traditionell teknik, släpps i en begränsad upplaga om 4500 flaskor på Systembolaget den 5 juli. Pris 69 kr, artikelnummer 11554. Alkoholhalten ligger på 6%.

Schaarbeek-morellen är det bär som man traditionellt använder när man tillverkar kriek. Tillgången har minskat under åren vilket gjort att det blev mindre vanligt att använda det speciella bäret vid produktionen. Nu har man i Belgien arbetat för att bevara den syrliga morellen från området.

Oude Schaarbeekse Kriek innehåller 250g moreller/liter.

Brouwerij Boon

På det anrika bryggeriet i den lilla byn Lembeek, där Brouwerij Boon idag driver sin verksamhet, har man tillverkat öl sedan 1685. En gång i tiden huserade det 43 bryggerier av spontanjäst öl i Lembeek, idag är det endast Boon som finns kvar.

Frank Boon är idag en av världens ledande lambicproducenter och vinner årligen priser för sina belgiska suröl.

Sedan 1978 drivs bryggeriet av Frank Boon som i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. På Frank Boons initativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

Termen suröl syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.