Rökig single malt whisky från populära Old Pulteney lanseras på Systembolaget den 17:e maj

Old Pulteney Huddart är en helt unik rökig highland single malt som nu lanseras exklusivt på Systembolaget. Whiskyn är inspirerad från en gammaldags Old Pulteney-stil, med en mix av sin karaktäristiska maritima “sälta” i kombination av rök. Det unika med Huddart är att den är lagrad på bourbonfat som tidigare lagrat rökig whisky. Detta ger whiskyn en häftig rökig skjuts. Det är samma fatlagringsmetod som man lagrade Old Pulteney Vintage 1989, som senare vann priset som Världens Bästa Single Malt Whisky i World Whisky Awards 2016. Endast 1800 flaskor Old Pulteney Huddart kommer till Sverige i detta unika släpp. Pris 499kr och artikelnummer 40511-01.

Old Pulteney lanserade i höstas sin nya single malt-serie i Sverige. Old Pulteney15år, 18år och 25år går att köpa på Systembolaget men den sista pusselbiten Huddart fick vi vänta några månader extra på. Den 17:e maj finns hela Pulteney-familjen tillgänglig på den svenska marknaden.

Pulteney Distillery ligger på Huddart Street i staden Wick, därav namnet. En stad med en intressant historia och starka kopplingar till oss i Norden. Namnet kommer från The Norsemen (vikingarna) som kallade staden för Vik. Wick var en av Europas största fiskestäder under sena 1800-talet. Många skandinaviska fiskare åkte dit under fiskesäsongen, cirka 1000 fiskebåtar trängdes i Wick´s hamn under denna säsong och cirka 14000 människor jobbade inom fiskeindustrin. Människor från hela norra Europa kom för att jobba. Det var framförallt fiskare, gutters och repslagare.

Så vem var Huddart? Kapten Joseph Huddart jobbade som hydrograf för The British Fisheries Society som var med och byggde upp Pulteneytown i Wick. Han var också en ingenjör och uppfinnare, bland annat så gjorde Joseph Huddart en förmögenhet genom att förbättra designen och tillverkningen av rep.

Eftersom Old Pulteney Huddart lanseras på Norges nationaldag så har vi lite norsk-skotsk Wick-kuriosa. Den norska ångbåten Rein gick på grund 3 kilometer söder om Wick den 13:e april 1937. Rein skulle skeppa trämassa mellan Lyngor Norge och Preston men stötte på norra Skottlands väder och vind. Fyrvakten på Noss Head Lighthouse, John Bain, rapporterade att Rein vägde 1176 ton och hade 16 personer ombord som alla räddades i den tjocka dimman av räddningsbåten ‘Smiling Morn’ från Wick. Idag kan man besöka Rein men då 14 meter under vattenytan vilket många dykentusiaster gör.

Old Pulteney Huddart Single Malt Whisky

Lanseringsdatum: 2019-05-17

Pris: 499 kr

Alkoholhalt: 46%

Antal: 1800 flaskor

Artikelnummer:40511-01

Pulteney Distillery´s egna ord om Huddart:

A distinctively smoky take on Old Pulteney celebrating our birthplace.

Richly warming, this single malt embraces a mellow smoky character, whilst very much Old Pulteney at its heart. The combination of influence from the salt-infused sea air and the peat smoke make for a whisky with real character, depth and identity. With a richness extending into its rich gold colour, this single malt offers much in terms of complexity and flavour while subtly reminding us of the place where Old Pulteney began.