Prova öl med TOMP på En Öl och Whiskymässa i Göteborg

Den 6-7 april är det mässa i Göteborg. TOMP Beer, Wine & Spirits finns på plats med flera godsaker ur vår portfölj.

Du hittar TOMP’s montrar på platserna Monter: B04:53 och Monter: B04:52

Vi arrangerar totalt sex provningar. Två vardera med Innis & Gunn, Chimay och Teeling Whiskey. Köp biljetter till provningarna här.

Läs mer om provningarna nedan.

Masterclass Innis & Gunn

Provningsledare: Neil Innis Sharp från Innis & Gunn.

Neil är uppvuxen i en ölfamilj där pappa Russel Sharp drev Caledonian Brewery i Edinburgh. Neil är lillebroder till Innis & Gunn grundaren Dougal Gunn Sharp och är en sann ölvirtuos. Namnet Innis & Gunn kommer från mellannamnen på de bägge bröderna.

Året är 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale. Bryggmästaren Dougal Gunn Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale. Tanken är att alen vid lagring på ek skall skänka karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir en succé.
Flera månader och litervis med bortkastat ale senare får Mr Sharp ett telefonsamtal som skall förändra allt. En chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som bara slängs bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt.

Under denna provning kommer du att få lära dig om hur Innis & Gunn skapar sin öl och vad som gör dem unika. Vi går historian, olika öltyper, bryggprocessen, råvarornas betydelse för slutprodukten.
Provningen är på engelska

Vi provar igenom 6 öl från Innis & Gunns underbara sortiment:

  • Innis & Gunn Original Bourbon Barrel Aged Beer
  • Innis & Gunn Blood Red Sky Rum Barrel Aged Beer
  • Innis & Gunn Kindred Spirits Tullamore Dew Cask
  • Innis & Gunn Toasted Oak IPA
  • Innis & Gunn Gunnpowder IPA
  • Innis & Gunn Session IPA

Pris: 200 kr

Masterclass Chimay

Provningsledare: Fabrice Bordon Brand Ambassador Bières de Chimay

Chimay är världens ledande Trappistöl som ständigt tilldelas utmärkelser för sin unika karaktär, elegans och smakperfektion. Ölet bryggs enligt anrika traditioner övervakat av trappistmunkar i klostret Notre Dame de Scourmount sedan 1862.

Traditionen med Trappistöl går ända tillbaka till S:t Benedict på 500-talet, som påbjöd att munkarna skulle arbeta för att försörja sig själva och hjälpa andra. Nu som då är öltillverkningen noga övervakad av munkarna och dagliga provningar genomförs för att behålla den höga kvaliteten. Den strikta övervakningen är ett av kraven för att få kalla sin öl Trappistöl, ett annat är att klostret ska vara självförsörjande och att överskottet går till hjälpande verksamhet.

Chimays ölsorter innehåller levande jäst i flaskorna då den andra jäsningen sker i flaskan. Alla Chimay är opastöriserade. Chimay lämpar sig utmärkt att lagra under lång tid. Läs mer om lagring av öl här: https://olkollen.se/knowledge/4-tips-till-dig-som-vill-lagra-ol/
Under denna provning som leds av Fabrice Bordon Brand Ambassador kommer du att få lära dig massor om historien bakom den världsberömda traditionen att brygga öl på trappistbryggerierna samt Chimays gudabenådade drycker. Vi går igenom lite om ölets historia, bryggprocessen och råvarornas betydelse för slutprodukten. Sist men inte minst går vi in på djupet när det gäller Chimays underbara smakprofil.

Vi inmundigar:
Chimay Blå 9%
Chimay Röd 7%
Chimay Vit 8%
Chimay Dorée Goud
Chimay Grande Reserve Rum Barrel Aged 9%

Provningen hålls på engelska

Pris: 200 kr

Masterclass Teeling Whiskey

Provningsledare: Darran Lovely från Teeling

Om Teeling Irish Whiskey Craft Distillery:
The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest omtalade destilleri just nu. Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri. Här har man byggt upp ett nytt craft-destilleri från grunden med målet att skapa fantastisk whiskey och att återuppliva arvet från tiden då Irländsk whiskey var som bäst.

Teeling Distillery har blivit överösta med internationella priser för sina underbart goda craft-whiskey-buteljeringar den senaste tiden. 2016 tilldelades man även det fina priset som årets bästa whiskeyattraktion vid World Whisky Awards.
Teelings whiskey är icke kylfiltrerade och helt fria från tillsatser vilket gör att whiskeyns naturliga smaker bevaras på ett optimalt sätt.

Vi provar:
Teeling Poitin Spirit of Dublin 52,5% (SB Nr 86090). (Olagrad råsprit).
Teeling Rum Cask Small Batch 46% (SB Nr 463)
Teeling Single Malt Whiskey 46% (SB Nr 84271)
Teeling Single Grain 46% (SB Nr 87632)
Teeling Revival Single Malt Muscat Cask 15 YO 46%

Det prisade craft-destilleriet Teeling från den irländska huvudstaden Dublin säljs sedan 2016 i Systembolagets fasta sortiment med destilleriets flaggskepp Teeling Small Batch Rum Cask. Whiskeyn är en icke kylfiltrerad blended på 46% som slutlagrats på handplockade romfat. En delikat whiskeyupplevelse. Pris 339 kr. Nr 463.

Pris: 250 kr

 

 

Vi ses i Göteborg!

 

Läs mer om En Öl och Whiskymässa.