Rodenbach Alexander – legendariska ölet lanseras i beställningssortimentet.

Ett av världens mest mytomspunna öl är Rodenbach Alexander, en syrlig körsbärsöl som bryggdes på det belgiska bryggeriet mellan 1986 och 1999. I slutet av 1990-talet var det tuffa tider för Rodenbach och tillverkningen av Rodenbach Alexander lades ned. Rodenbach tog upp produktionen och har vid två tillfällen, 2016 och 2017, släppt exklusiva lanseringar på Systembolaget. I dessa surölstider har det urgamla bryggeriet Rodenbach gått ifrån att var i princip bortglömt till att vara det hetaste inom surölstrenden. Rodenbach Alexander släpps nu på 75cl flaska i beställningssortimentet. Artikelnummer 11736, pris 99kr.

Alexander Rodenbach föddes den 28 september 1786 i Roeselare, Belgien. Alexander, som blev blind vid 11 års ålder, var född entreprenör. Han drev Rodenbach från 1821, men arbetade även som författare och riksdagsman. Han blev till och med borgmästare i staden Rumbeke, Belgien.

Det var för att hedra denna unika man som man 1986 släppte en öl under namnet Rodenbach Alexander och för att samtidigt fira hans 200:e födelsedag.

I slutet av 1990-talet lades tillverkningen av denna mycket uppskattade öl ned. Rodenbach tog upp produktionen och har vid två tillfällen, 2016 och 2017, släppt exklusiva lanseringar på Systembolaget.

Rodenbach Alexander består av 2/3 tvåårig öl som blandas med 1/3 ung öl och sedan tillsätter man körsbär. Sedan låter man den ljuvliga red alen lagras i två år på bryggeriets gigantiska ekfat, eller ”foeders” som de heter på flamländska. Totalt finns det 294 ekfat i bryggeriets berömda fathall, vissa så gamla som 150 år. Den långa lagringstiden ger Rodenbach Alexander en karaktäristisk syra som bildas genom naturlig oxidation och mjölksyrafermentering, medan eken ger den en vaniljliknande smak som kompletterar den fruktiga maltkaraktären. Resultatet är en komplex öl med tydlig fatkaraktär och vinösa toner. Ölet har en lång eftersmak.

Rodenbach Alexander
Pris: 99 kr
Artikelnummer: 11736
Release: 11 juni 2018